Doğru çözümlerle sektörde global başarılara imza atıyor!
Asım Torpi, enerji ve petrokimya sektörlerindeki projeleriyle doğru ekipman seçiminin ve mühendislik uzmanlığının fark yarattığını vurguluyor.
TTM Endüstriyel Genel Müdürü Asım Torpi, enerji, petrokimya ve gaz sektörlerinde 22 yıllık tecrübesiyle proses otomasyon projelerine yön veriyor.
Doğru ekipman ve mühendislik yaklaşımının kritik önem taşıdığını vurgulayan Torpi sayımız özelinde gerçekleştirdiğimiz röportajda, Türkiye ve yurtdışındaki projelerde nasıl başarılısonuçlar elde ettiklerini anlattı.
1-Asım Bey, sektörün gündemi nedir, hangi proje ve yatırımları gözlemliyorsunuz, ölçü kontrol tarafında aldığınız talepler nelerdir? Gündem olarak gaz ve petrokimyada iyileştirme ve ilave yatırımlar takip ediyoruz. Bu projelerin bir kısmı türkiyede, büyük kısmı yurt dışında Türk cumhuriyetleri, Irak ve iran bölgesinde. Bize gelen talepler direk malzeme temini şeklinde de oluyor, yeni proje veya yedekleme çalışmaları da oluyor. Skid projelerinde de çalışmalarımız bulunmaktadır.
2-Doğru ürün, uzmanından alınmalı. Fakat takdir edersiniz ki marka kadar ürünü doğru seçecek mühendislik tecrübesi de bir o kadar önemli. Prosese en uygun ve en verimli enstrüman ve kontrol sistemini seçmek için için hangi verilere ihtiyacımız var? Bu aşamada bir yol haritası paylaşır mısınız? Tespitleriniz çok yerinde, ilave olarak şunları ekleyebilirim; güvenirlilik, referans çalışması, proje öncesi ve sonrası hizmetlerinde çok önemli olduğunu düşünüyorum. Proses otomasyon kavramı takdir edersiniz ki, çok geniş bir kavram, bu tip projelerin alt yapısı, detay mühendislik çalışmaları, PI&D, PFD şemaları, proses datasheetleri detaylı olarak çalışılmış olmalı ve fabrikanın elektrik ve mekanik bölümleriyle mutlaka koordinasyon yapılması gereklidir. Doğru ve güvenilir ekip kurulumu, doğru mühendislik, doğru ekipman seçimi, doğru partner seçimi ile türkiye de ve dünyada proses otomasyon projelerinde kaliteli işler üretildiğine şahitlik ediyoruz.
3-Partner firmanız ile devreye aldığınız projenin detaylarını sizden öğrenebilir miyiz?Irak ta doğalgaz ölçüm istasyon projesi; 48” hatlarımız var, doğalgaz, 95bar, (-29C/+85C), 6000000 Sm³/hr) proses değerleri, proses datasheetleri İngiliz firma tarafında hazırlanmıştı ve talepte CLAMP-ON ULTRASONİK FLOWMETRE isteniyordu. Biz FLEXİM firmasını tercih ettik. Flexim firması teklif ve sipariş aşamasına kadar bizlere çok iyi destek verdiler. Sahada devreye alım müşterimiz sorumluluğunda ve bizim süpervizörümüz eşliğinde başarıyla tamamlandı.
4-Bu projede TTM Endüstriyel’e gelen talep neydi? Talep sonrası projelendirme ve şartnamenin hazırlanmasından itibaren devreye alma sonrasına kadar süreç nasıl ilerledi?
Mühendisliği yapılmış, projesi, şartnamesi ve datasheeti hazırdı, mevcut tesise ilave olacak projeye dair çalışma oldu. Müşterimiz daha önce Flexim kullanması her iki taraf için kolaylılar yaratmış oldu. Gelen talebi Flexim e ilettik, çalışmaları oldu, karşılıklı olarak yorum ve düzeltmelerle sahada uygun çalışacak ekipman seçimi yapıldı. CLAMP-ON ULTRASONİK FLOWMETRE, 48” hat için, doğalgazda, (-29C/+85C), 6000000 Sm³/hr) olarak, boru üzerinde X şeklinde yerleşim olacak şekilde 2 kanallı transducerler ve sisteme bağlı flow computer kullanıldı.
5-Seçilen ekipman ve kontrol sisteminin sahada ve son kullanıcı için sağladığı avantajlar nelerdir?
Maliyet anlamında bu tip flowmetreler diğer bağlantı tiplerine göre çok daha ekonomik ve hassasiyet dereceleri de standartlara uygun durumdadır. Ayrıca montaj ve bakım kolaylığı vardır.
6-Bu ürünler başka hangi sektör ve prosesler için tercih ediliyor?
Gaz ve petrol sahalarında kullanılıyor, büyük çaplarda yukarıda bahsettiğim avantajları sebebiyle CLAMP-ON ULTRASONİK FLOWMETRE ler tercih edilmektedir.
7-Projeyi devreye aldıktan sonra satış sonrası için yedek parça veya ekipman temini, bakım ve tamir tarafında ne tür çalışmalar gerçekleştireceksiniz?
Yedek parçaları bir miktar alındı, daha sonra gerektiğinde teminleri yapılacaktır. Bakım ve tamiri yapacak uzman ekipleri var, bizlere soruları olursa devreye alımda verdiğimiz desteği sağlıyabiliriz.
8-Asım Bey, yakın dönemde özellikle hangi sektörlere yoğunlaştığınız, ek olarak devreye aldığınız diğer kapsamlı projeleri de kısaca tanıyabilir miyiz?
Enerji, Petrokimya, kimya, maden ve gaz sektörlerinde çalışmalarımız var. Bu yıl kimya sektöründe faaliyet gösteren firmada, otomasyon partnerimizle manuel çalışan tesisi plc ile çalışacak şekle getirildi. Dönüşüm esnasında, vanalar, proses enstrümanları temin edilmiştir. Devreye alımda süpervizörlük hizmeti de verildi.
Ayrıca en son sahada bitmek üzere olan, İBB nin Tehlikeli Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi yatırımında yer alan tanklara ve hatlarına emniyet ürünleri tedarik ettik. Bunlar: Basınç/vakum önleme valfleri, patlama diskleri ,eminey vanası, azot yastıklama regülatörleri, alev tutuculardır.